V centre mesta Prešovčania oslavujú Deň Európy

06.05.2010 Prešov

Prešov 6. mája (TASR) – Oslavy Dňa Európy a 60. výročia Schumanovej deklarácie v Prešove dnes predpoludním ovplyvnilo nepriaznivé počasie, a preto museli organizátori posunúť ich začiatok.
Obyvatelia i návštevníci mesta začali do centra prichádzať až popoludní, keď sa program rozbehol naplno.
Ako dnes povedal pre TASR riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu v SR Robert Hajšel, cieľom tohto podujatia je priblížiť EÚ a jej inštitúcie ľuďom v regiónoch. Už od rána boli na pešej zóne pripravené informačné stánky, v ktorých rozdávali materiály a publikácie. Záujemcovia sa tu mohli dozvedieť o možnostiach podnikania, zamestnania sa i štúdia v štátoch únie.
\"Sme radi, že záujem o Európsku úniu nemajú iba tí mladí, ktorých sa najviac týka budúcnosť únie, pretože oni ju budú tvoriť. Zaujímajú sa aj starší ľudia, pristavujú sa pri našich stánkoch a hľadajú rôzne informácie, \" uviedol Hajšel.
Keďže tento rok sa nesie aj v znamení Európskeho roka boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu, mohli si návštevníci prezrieť aj výtvarné práce prešovských detí na uvedenú tému. Tých najmenších zaujímali hlavne zábavné atrakcie a divadelné predstavenie v mestskom parku, ktoré pripravili herci z prešovského Divadla Portál.
\"Je to super akcia a výborný nápad, ako si pripomenúť tento deň. Sme radi, že si tu môžeme zahrať a urobiť radosť deťom, \" konštatoval herec Lukáš Maťufka.
Viacerí oslovení návštevníci, predovšetkým z mladšej generácie, toto podujatia privítali. \"Myslím si, že treba robiť takéto podujatia, aby sa ľudia dozvedeli čo najviac o únii. Sama rozmýšľam o tom, že ak bude dobrá ponuka, mohla by som niekedy pracovať v zahraničí, \" povedala 16-ročná študentka Natália Dragoňová.
V kultúrnom programe sa predstavili aj žiaci základných umeleckých škôl, ktorí prezentovali tanečné choreografie i folklór. Vyvrcholením osláv bude večerný hudobný koncert, počas ktorého od 18. h vystúpi tanečná formácia Hiphopfakulta Jonnyho Perfecta a Lady Mel, Dominika Stará, kapela Hrdza a na záver skupina No Name.
Oslavy Dňa Európy na Slovensku organizujú Informačná kancelária Európskeho parlamentu v SR a Zastúpenie Európskej komisie v SR, Regionálne európske informačné centrá v spolupráci s Úradom vlády SR, krajskými a mestskými samosprávami.
 

Vyberte región

mark